ROI

Bila kita berniaga sudah tentu kita nak untung.Persoalannya bagaimana nak kira UNTUNG atau ROI?

Sebelum itu apakåta kita fahamkan dulu apakah itu ROI.Kalau ikut direct translation dari Bahasa Inggeris ke Bahasa Melayu, Return on Investment tu bermaksud Pulangan atas Modal dan untuk memudahkan orang biasa seperti kita ni faham, Pulangan atas Modal tu adalah keuntungan yang kita akan perolehi di atas jumlah wang yang telah kita laburkan atau modalkan dalam pelaburan atau perniagaan.

Sebagai contoh Anda buat perniagaan dengan jumlah modal RM100,000 dan anda telah mendapat keuntungan (ROI) sebanyak RM30,000 dan peratus ROI anda adalah 10%.

Keuntungan dalam perniagaan tidak boleh di samakan dengan keuntungan dalam pelaburan unit pelaburan amanah, saham atau Hartanah.Modal yang di keluarkan dalam perniagaan perlu di usahakan oleh anda sendiri untuk mendapat untung secara harian, bulanan atau tahunan.Jika kita tidak usahakan perniagaan mana mungkin kita boleh mendapat untung dan peratus keuntungan anda yang tentukan berapa banyak yang anda mahu tanpa had.

Berbeza pula Jika anda masukkan modal kedalam skim pelaburan amanah saham sepeti ASB ,anda tak perlu buat apa-apa cuma menunggu pulangan setiap tahun dan pulangannya telah di tetapkan oleh organisasi tersebut.

Sharing for caring! 🙂

#ProjectCEO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close