BISNES KENA ADA MODAL KE?

Berniaga kena ada modal ke?

Ehem ehem, soalan macam ni rasa berdosa nak jawab sebenarnya.

Okey, jom JUJUR.

Modal ni benda yang subjektif.

Ade bisnes tak de modal.

Ade bisnes yang keluar modal.

Tapi, bisnes yang ade modal lebih baik.

Baik sebab boleh bagi “POSITIF PRESURE” untuk korang kejar balik ape yang dah dikeluarkan.

Tapi situasi sekarang dah terbalik.

Keluar modal pun masih rileks je. Tak kisah kalau tak dapat untung balik.

Ada orang letak modal puluh ribu tapi buat bisnes tak serius. Main main.

Ada orang buat bisnes keluar modal kecik je, ade yang tak keluar modal langsung, Tapi dia boleh buat sungguh sungguh sampai jadi millionaire.

Kenapa?

Sebab dia tahu modal bisnes bukan letak pada #DUIT.

Tapi pada DIRI SENDIRI.

Sebab tu bila ada orang yang persoalkan pasal modal

➡️Kenapa kena bayar banyak ni ?

➡️Bila saya boleh dapat balik untung kalau saya keluar modal macam ni?

➡️Apa saya kena buat kalau saya tak boleh jual?

➡️Boleh dapat duit balik tak?

Jawapan ni kita sorang je tahu. Berapa kita nak, bila nak untung, apa kita dapat, semua tu kena tanya diri kita dulu.

Kalau sendiri tak mampu nak susah, malas nak kaut ilmu, tak suka berkawan dengan circle yang bagus bagus, nasihat saya jangan buat bisnes langsung.

Orang bisnes ni bukan setakat kena bagi modal je, kena readi orang lain tikam belakang, kena kutuk, kena fitnah lebih dari tu korang kena hadap.

Setakat risau nak keluar modal RM 50, RM 500, RM 5000 baik lupakan. Risau kan diri sendiri tu dulu, baru decide nak buat bisnes ke tak.

Manusia zaman millenium ni, semua benda nak FREE, tapi tak nak push diri untuk maju.

Yang bayar modal pun sama, yang tak bayar langsung pun sama.

So, moral nya kalau nak start buat bisnes jangan kasi alasan pasal modal duit. Tapi bersiap siap dulu dengan fizikal mental diri sendiri sebelum nak join bisnes.

Eh! Macam terbebel lak🙊

#ProjectCEO #Geng5Angka #Infiniti7

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s